2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 db paradicsom, 3 db zöldpaprika, köménymag, pirospaprika, só, bors, zsír, 2 kg sertésköröm, 3 dl vörös bor.
A körömpörkölt készítése alig tér el a sertéspörköltétől. Arra kell vigyáznunk, hogy a körmök tiszták, szőrtől mentesek legyenek. A húsokat pedig addig kell főzni, míg a csontjáról le nem válik.
A körmöket feldaraboljuk, leforrázzuk, majd hideg vízzel leöblítjük. A felaprított hagymát a zsíron halványra pirítjuk. Beletesszük az összezúzott foghagymát, a köménymagot, megszórjuk pirospaprikával, a körmöket beleforgatjuk, ízesítjük sóval, fűszerekkel. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát (vagy a kész lecsót), meglocsoljuk a vörös borral. Feltesszük főni. Az elfőtt levét folyamatosan pótoljuk vízzel vagy borral.
Amikor már kezd a csontról leválik a hús, az egészet rövid lére főzzük. A pirítás során kapja meg azt az ízt, amitől igazán pörkölt lesz.
Tört krumplival, galuskával és savanyúsággal tálaljuk.