50 dkg fejtett bab, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 3 dl húsleves, liszt, 1 db narancs, 1 fej hagyma, babérlevél, petrezselyem, só.
A tarkababot előző este beáztatjuk, de csak hideg vízben. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, a pörcöt félretesszük, zsírjában megpirítjuk a lisztet, felengedjük a húslével. Felforraljuk, belereszeljük a friss narancs héját, megsózzuk, borsozzuk, és a babra öntjük. Hagymával, babérlevéllel, petrezselyemmel ízesítjük. Fedő alatt puhulásig főzzük. Ha kell, a levét kevés húslevessel pótoljuk.Tálaláskor belekeverjük a tejfölt, a szalonnapörcöt, és megszórjuk petrezselyemmel. A 17 ezres receptgyűjteményből.