különleges receptek

különleges receptek

Török kávé

2020. május 05. - Házi praktikák

Az eredeti kávé főzése  úgy történt, hogy lapos réztálcán forró homokot terítettek szét, s ebbe a tüzes homokba tolták a széles talpú kávéfőző edényt, melybe előzetesen beletették a kávét, cukrot, vizet.

Török kávé viszont  már a  változást  és a minőséget jelentette. Csak nagyon finomra darált, jó minőségű, minél frissebben pörkölt kávéból készült az ital. Vizet is csak frisset használtak.

A főzéshez hosszú nyelű edényt használtak. Rozsdamentes acélból vagy rézből állítottak elő. Fontos, hogy ne legyen ételszagú és zsíros, mert elrontja a kávé illatát, ízét.

Főzéskor a kávét ne forraljuk, elegendő forrásig melegíteni. Amikor a kávé és cukor keveréke (egy kávéskanál kávé, egy kávéskanál cukor) főni kezd, a hab emelkedik, vegyük le, a habot hagyjuk leülepedni, majd újból forrásig melegítsük, és szűrés nélkül öntsük ki csészékbe.

A török kávé csak melegen jó. Illata, íze ilyenkor érvényesül a legjobban. Ha kihűlt, újramelegíteni nem ajánlatos, mert aromás anyagai elvesznek, íze élvezhetetlen lesz.

torok_kave2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tauszrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr3515661196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása