80 dkg birkahús, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, majoránna, 2 dl fehérbor, babérlevél, 2 dl tejföl, liszt, mustár, citrom leve, puliszka vagy tarhonya.
Birkalapockából, kicsontozott nyakrészből készül. Először a húst vágjuk kockákra vagy csíkokra. A szalonnát vékonyra metéljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. Az olajat serpenyőben megforrósítjuk, a szalonnát rádobjuk, és kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és mérsékelt tűzön üvegesre pároljuk. Beletesszük a feldarabolt húst, és nagy lángon, állandó keverés mellett fehéredésig pirítjuk. Megborsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a majoránnát, megsózzuk, 2 deci bort öntünk alá és puhára pároljuk. Babérlevelet beledobjuk, ha szükséges még borsozzuk. Közben elpárolgó levét folyamatosan pótoljuk. Amikor a hús puha, zsírjára lesütjük, majd a tejfölt egy kevés borral és a liszttel simára keverjük, a hús levéből kiveszünk egy keveset, majd a vetrecéhez öntjük, átforraljuk. Megvárjuk, amíg a lé besűrűsödik. Végül a mustárral, a citrom kifacsart levével kellemesen pikánsra ízesítjük. Többféle körettel, de köret nélkül is kínálhatjuk. Legismertebb köretei a puliszka, a tarhonya, a galuska.