10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg paraj, 1 gerezd fokhagyma, ecet, só, bors, cukor.
Csak a leveleit használjuk. A szárán és a levél közepén húzódó vastag ecet távolítsuk el. Az átválogatott növényt folyó vízben háromszor mossuk át, csurgassuk le. Tegyük sós, ecetes forró vízbe, majd azonnal vegyük le a tűzről.
A füstölt szalonnát apróra vágjuk és zsírjára sütjük. Közben beledobjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk borssal. A kihűlt parajt belekeverjük a sült szalonnába és ráöntjük a sós, ecetes vizet. Ha szűkséges még tovább ízesíthetjük. Ezután állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Ha azt szeretnénk, hogy a paraj szép zöld maradjon, keverjünk a salátába egy késhegynyi szódabikarbónát.