6 fej vöröshagyma, 25 dkg darált sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 db tojás, só, bors, petrezselyem, 2 dl tejszín, 2 dl száraz fehérbor, 1 db citrom, ecet, olaj, zsemlemorzsa, 2 dl húslé.
A hagymát úgy tisztítjuk, hogy a szár csücske megmaradjon meg dísznek. Enyhén ecetes, sós vizet forralunk, a babérlevelet és a hagymákat belerakva pár percig főzzük. Ha megfőttek, szűrőlapáttal hideg vízbe átrakjuk, majd lecsöpögtetjük. Amikor kihűltek, a csúcs felőli részről egy kis részt egyenletesen levágunk, a belsejüket alaposan kikaparjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A füstölt szalonnát kis kockákra aprítjuk és kisütjük. A hagymát és a petrezselymet megfuttatjuk rajta, a párolt, aprított hagymabelsőt és a fokhagymát is hozzáadjuk. Pár percig pirítjuk, majd belekeverjük a húst, megsózzuk, borsozzuk, és fehéredésig sütjük. Beledolgozzuk a nyers tojást. A tömörségét zsemlemorzsával beállítjuk. A hagymákat megtöltjük a tölteléket. A kalapokat rátesszük, és egy kiolajozott tepsibe egymás mellé rakjuk. A húslevet és a bort a hagymák alá öntjük. Közepesen meleg sütőben sütjük. A 17 ezres receptgyűjteményből.