25 dkg friss zöldborsó, 5 dl húsleves, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg krumpli, 1 szál sárgarépa, 1 db póréhagyma, 4 db virsli, zeller zöldje, só, bors, metélő hagyma.
Előszőr a krumplit tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra. A füstölt szalonnát is kockázzuk fel. A zeller zöldjét, metélőhagymát, póréhagymát mossuk meg, vágjuk finomra.
A húslevest öntsük egy tálba, tegyük bele a borsót, a felszeletelt sárgarépát, a füstölt szalonnát, a krumplit, a zeller zöldjét, a póréhagymát, jól keverjük el, majd forraljuk fel. Ha kell, öntsünk hozzá vizet.
A végén a virslit tegyük a levesbe (egyben vagy karikára vágva). Néhány percig forraljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Metélőhagymával tálaljuk.