különleges receptek

különleges receptek

Újkrumplis tál x

Egyszerű és olcsó ételek

2023. március 26. - Házi praktikák

25 dkg újkrumpli, 5 db gomba, 1 db vöröshagyma, 2 db tojás, 1 db zöldpaprika, só, bors, olaj pirospaprika, petrezselyemzöld, koktélparadicsom.

Serpenyőbe egy kevés olajat öntünk, beleszórjuk a karikákra vágott vöröshagymát. Amikor üvegesedni kezd, hozzáadjuk a megmosott, héjástól fölkarikázott újkrumplit. Egy-két percig pirítjuk, majd rászórjuk a megtisztított, felszeletelt gombát. Megsózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kevés paprikával, és kis lángon pároljuk tovább.

Amikor a krumpli már majdnem megpuhult, beletesszük a vékonyra vágott zöldpaprikát, felszeletelt paradicsomot  és  az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha minden zöldség kellően megpuhult, ráütünk két tojást, és addig sütjük, amíg a tojás meg nem szilárdul. Savanyusággal, salátával tálaljuk.

ujkrumplis_tal_nsz.jpg

,

Babgulyás x

A világ legjobb ételei/retró

 50 dkg csülökhús, 25 dkg tarkabab, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, sárgarépa, zeller, 2 gerezd fokhagyma, 1 db krumpli, pirospaprika, bors, liszt, olaj, tejföl.

A füstölt szalonnát apróra vágjuk, és kiolvasztjuk, megpirítjuk benne a hagymát, beletesszük a füstölt csülköt egészben, a beáztatott tarkababot, a szeletelt zöldségfélét (sárgarépa, zellergyökér), fűszereket, fokhagymát, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. Lassan, egyenletesen főzzük. Ha a csülök megpuhult, kivesszük a levesből, kicsontozzuk, kockára vágjuk, majd beletesszük a meghámozott, felkockázott krumplit, és visszatesszük a levesbe a feldarabolt csülökhúst is. Ha kell, utána sózzuk. Az egészet teljesen puhára főzzük. Ezután világos rántással a levest besűrítjük. Tejföllel tálaljuk. A 17 ezres receptgyűjteményből.

 babgulyas_100.jpg

Azeri pörkölt

A világ legjobb ételei

     50 dkg csalán, 50 dkg marhahús, 25 dkg aszalt szilva, sárgabarack, mandula,  mazsola,  2 fej hagyma, vaj, fahéj, só, 4 dl alaplé.

Először a mazsolát, a sárgabarackot, aszalt szilvát és a mandulát keverjük össze egy tálban, majd forrázzuk le, hagyjuk, hogy  a vízet beszívja.

Ezután a csalán leveleit a szárról tépkedjük le, mossuk meg, tegyük fel főni, utána vagdaljuk apróra.

A marhahúst mossuk meg, majd kockázzuk fel, rakjuk egy mélyebb serpenyőbe.

Közben a hagymát reszeljük le, majd a vajon megfuttatjuk, megszórjuk  fűszerrel (pirospaprikát is használhatunk), és beletesszük az összevágott húst. Azután hozzáadjuk az alaplét, a csalánt, a fahéjat, lefedjük, és tovább pároljuk alacsony hőfokon.

Egy külön serpenyőben dinszteljük meg a beáztatott gyümölcskeveréket, majd ezt is adjuk a húshoz. Főzzük még párpercig, hogy az ízek jól összekeverdjenek. Az ételt forrón tálaljuk. (A világ legjobb ételei c. könyvből)

azeri_porkolt.jpg

 

Azeri csirkés piláv x

A világ legjobb ételei

      4 dl húslé, 2 fej hagyma, 4 db csirkecomb, 40 dkg csirkemell, curry por, 25 dkg rizs, só, zöldségek, egy kevés spenótlevél 20 dkg aszalt szilva és barack

 Melegítsük meg az olajat, majd pároljuk puhára benne a hagymát. Adjuk hozzá a csirkét, és pirítsuk meg. Keverjük hozzá a curry port és egy kevés vizet.

Az alaposan megmosott rizsre öntsük rá az alaplevet, majd rakjuk bele a felaprított zöldséget. Ha forr, tegyük takarékra, fedjük le, 10 percig tovább főzzük, ezután adjuk hozzá a maradék zöldséget, meg  a durvára szeletelt spenótot, az apróra vágott barackot, szilvát, fedjük le, és főzzük addig, míg a rizs felszívja a folyadékot. Keverjük össze, tálaljuk. (A világ legjobb ételei c. könyvből)

azeri_csirkes_pilav.jpg

Angol töltött hagyma x

A világ legjobb ételei/retró

6 fej vöröshagyma, 25 dkg darált sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 db tojás, só, bors, petrezselyem, 2 dl tejszín, 2 dl száraz fehérbor, 1 db citrom, ecet, olaj, zsemlemorzsa, 2 dl húslé.

A hagymát úgy tisztítjuk,  hogy a szár csücske megmaradjon meg dísznek. Enyhén ecetes, sós vizet forralunk, a babérlevelet és a hagymákat belerakva pár percig főzzük. Ha megfőttek, szűrőlapáttal hideg vízbe átrakjuk, majd lecsöpögtetjük. Amikor kihűltek, a csúcs felőli részről egy kis részt egyenletesen levágunk, a belsejüket alaposan kikaparjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A füstölt szalonnát kis kockákra aprítjuk és kisütjük. A hagymát és a petrezselymet megfuttatjuk rajta, a párolt, aprított hagymabelsőt és a fokhagymát is hozzáadjuk. Pár percig pirítjuk, majd belekeverjük a húst, megsózzuk, borsozzuk, és fehéredésig sütjük. Beledolgozzuk a nyers tojást. A tömörségét zsemlemorzsával beállítjuk. A hagymákat megtöltjük a tölteléket. A kalapokat rátesszük, és egy kiolajozott tepsibe egymás mellé rakjuk. A húslevet és a bort a hagymák alá öntjük. Közepesen meleg sütőben sütjük. A 17 ezres receptgyűjteményből.

angol_hagyma.jpg

 

Amerikai babfőzelék

Tgy recept

50 dkg fejtett bab, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 3 dl húsleves, liszt, 1 db narancs, 1 fej hagyma, babérlevél, petrezselyem, só.

A tarkababot előző este beáztatjuk, de csak hideg vízben. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, a pörcöt félretesszük, zsírjában megpirítjuk a lisztet, felengedjük a húslével. Felforraljuk, belereszeljük a friss narancs héját, megsózzuk, borsozzuk, és a babra öntjük. Hagymával, babérlevéllel, petrezselyemmel ízesítjük. Fedő alatt puhulásig főzzük. Ha kell, a levét kevés húslevessel pótoljuk.Tálaláskor belekeverjük a tejfölt, a szalonnapörcöt, és megszórjuk petrezselyemmel. A 17 ezres receptgyűjteményből.

amerikai_babfozelek200_1.jpg

Algíri kuszkusz saláta x

A világ legjobb ételei

      A kuszkusz Észak-Afrikából származik. Népszerű étel a világon. Hozzávalók: 5 dl húsleves, 25 dkg kuszkusz, olívaolaj, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 1 db cukkini, 1 db padlizsán, 2 db gomba, 1 db zöldpaprika.

A húslevest felforraljuk, ráöntjük a kuszkuszra, lefedjük és pár percig állni hagyjuk.

Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit, padlizsánt, gombát és a felszeletelt zöldpaprikát, majd együtt pároljuk, míg meg nem puhulnak.

Végül a megfőtt kuszkuszt fellazítjuk és hozzákeverjük a zöldségeket.

Kiváló köretnek húshoz, salátának. (A világ legjobb ételeli c. könyvből)

kuszkusz_salata.jpg

Pikáns póréleves

Tgy recept

      50 dkg póréhagyma, 15 dkg zöldborsó, 1 liter húslé, 2 db alma, olaj, reszelt szerecsendió, só, bors, vaj, 1 tojás, búzadara, 5 dkg sajt, citromhéj, citromlé, mustár, metélőhagyma.

 A póré zsenge, zöld leveleit vé­konyra szeleteljük és félretesszük. A hagymát hosszában félbe­vágjuk, finomra aprítjuk, az almát felkockázzuk. Egy na­gyobb fazékban felforrósítjuk az olajat és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a zöld­borsót, a felszeletelt pórét, és ráöntjük a forró levest. Közben a vajat a tojással ha­bosra keverjük, apránként hozzá­adjuk a búzadarát, a reszelt sajtot, a citromhéjat, a citromlevet. Sóval, borssal, mustárral ízesítjük. A masszát húsz percig pihentetjük. Egy kisebb fazékban sós vizet forralunk. A forrásban lévő vízbe a búzadarás masszából teáskanállal kis galuskákat szag­gatunk, és takaréklángon 10-15 percig főzzük.  A már kész levest reszelt szerecsendióval, sóval, borssal fűszerezzük, majd bele­tesszük a galuskákat. Forrón, ap­róra vágott snidlinggel megszór­va kínáljuk. (A világ legjobb ételei c. könyvből)

poreleves.jpg

Szárnyas kocsonya x

A világ legjobb ételei

      1 kg aprólék, 20 dkg leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, bors, só, 2 db tojás, zselatin, pirospaprika, 5 dl húsleves.

 Az aprólékot megtisztítjuk, majd a megmosott, és felszeletelt zöldséggel, egy kis vöröshagymával, néhány szem borssal, sóval két liter vízben addig főzzük, amíg a leve a felére nem forr.

Utána leszűrjük, néhány percig hagyjuk állni, majd a zsírt kanállal eltávolítjuk és szalvétával leitatjuk.

A húsokat a csontról leszedjük, a zúzával, nyakkal együtt a húsdarabkákat tálkákba rakjuk, mellé rendezzük a főtt zöldségeket, és rámerjük a húslevet. Ezután feloljunk egy kevés zselatint, és a tálakra szűrjük. Végül megszórjuk pirospaprikával, ráteszünk egy-két szeletel kemény tojást. Hideg helyre állítjuk. (A világ legjobb ételei c, könyvből)

 

szarnyas_kocsonya.jpg

süti beállítások módosítása